Kåta arbetsföra män

"De utsatta kvinnorna vill vara anonyma." När finns det några utsatta män som vill vara anonyma? I en enkätundersökning har Ekot i Sveriges Radio kunnat klargöra omfattningen av diskrimineringen inom svensk scenkonst. Kvinnliga teaterarbetare har fått tala ut och kanalisera upplevelser av sexuella angrepp av alla möjliga slag och det är tydligt att kulturellt kapital uppenbarligen inte lär alla teatermän hur de ska bete sig.

Arbetsmarknaden är närmast förjävlig för kulturarbetare; skådespelaryrket är inget undantag. Kombinationen av att personerna i fråga inte vill väcka negativ uppmärkssamhet - för all publicitet är inte bra publicitet - och en förhärskande ideologi om det Okränkbara Manliga Skapandet är förödande. De människor i samhället jag trodde var förgrundsgestalter när det kommer till jämställdhet och goda värderingar är till stor del rötägg. Letar vi i litteraturen finner vi förstås att det manliga geniets skapande ofta gått hand i hand med en oinskränkt sexualitet. Kultursfärens kvinnor förvandlas till ofrivilliga musor och konsten blir allt annat än könsneutral.

Jag tycker att det är äckligt. En huvudansvarig för en organisation för arbetsgivare inom teaterns område hoppas att ett ökat antal kvinnliga chefer kan motverka detta. Lösningen är enligt honom alltså inte att de män som tror att hela världen vill och ska knulla med dem bör få sin uppfattning ändrad. I stället kan de okåta kvinnorna, som åtminstone kan separera arbetsliv och sexualliv, äntra scenen och lösa alla konflikter. 

Kommentarer
Postat av: Pheonix

Utnyttjade män vill väl helst vara anonyma för att för att inblandade inte ska kunna ta referens vid händelsen?Det är en arbetsplats som vilken som helst.

Det innefattar att platsen har samma möjligheter som en vanliga arbetsplats.Tror att det är svårare att leva i en självdistans än att ta självdistans. Att köra upp fjädrar upp i häcken gör en man inte till en kyckling. :)

Detta gäller alla människor.

Våran natur brukar stå ivägen för våra ideal.

Frågan är då om disciplin är rätt lösning eller om motparten ska ta distans."Männen har aldrig varit fienden - de har i lika hög grad varit offer, fångna i en förlegad manlig mystik som fått dem att utan anledning känna sig obehövda, när det inte längre fanns några björnar att döda." =)

2010-04-10 @ 23:17:54

Kommentera som fan, s'il vous plaît:

Namn:
Kom ihåg vem jag är

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback